Push up-bh:n – inte så modern som vi tror

Syftet med en push up-bh är, precis som namnet antyder, att lyfta Push up bhbysten eller, vid ordagrann översättning, ”trycka upp” den. Push up-bh:n ansågs nästan vulgär när den gjorde sitt intåg i affärerna för flera tiotal år sedan och var då kraftigt omdebatterad, men är idag en självklar del av de flesta kvinnors garderob.

Precis som en bh anpassad för att bäras under t-shirts finns tillfällen som kräver en bra push up-bh. Många kvinnor bär nästan uteslutande push up-bh både av estetiska och komfortskäl. Push up-bh:ar finns både som vanliga bh:ar och som bikiniöverdelar. Idag finns även träningsbh:ar med push up-effekt, en del av marknaden som just nu avnjuter en stadig tillväxt. 

Push up-bh:ns historia

Även om push up-bh:n som den ser ut idag är något som förknippas med modern tid och inte slog igenom på allvar förrän under de senaste decennierna finns dess ursprung att hitta betydligt längre tillbaka. Push up-bh:ns rötter sträcker sig å långt tillbaka som till 1500- och 1600-talet. Det var under den tiden som en framträdande byst ansågs eftersträvansvärt för första gången. Då fanns naturligtvis inte bh:ar i den bemärkelse vi tänker på när vi hör ordet bh idag och effekten uppnåddes med hjälp av korsetter som pressade bysten uppåt. Korsetten i samband med ett lika hårt åtsittande klänningsliv gjorde att bysten såg ut att nästan spilla ut ur klänningen, något som kan liknas med dagens push up-effekt i kombination med urringade klädesplagg.

Den första regelrätta (och sedermera patenterade) bh:n såg dagens ljus för första gången under tidigt 1900-tal. Under 30-talet började kurvighet idealiseras istället för den pojkaktiga looken som var på modet under 20-talet och bh:ar utvecklades till att stödja bysten istället för att platta till den, vilket varit dess tidigare syfte. Trots denna utveckling dröjde det till 1960-talet innan push up-bh:n tog sig in i bh-släktet, då med hjälp av kanadensiska Wonderbra.

Wonderbra – den moderna push up-bh:ns anfader

Wonderbra lanserade sin första push up-bh 1960 och kallade den snygg Push up bh”Pigeonnant” (duvbröstad) i Europa. Efter Pigeonnant följde en modell som skapade större klyfta, kallad 1300, och på den vägen fortsatte de sin utveckling av bh-modeller.

Med ett trettiotal år på nacken slog Wonderbras push up-bh 1300 igenom stort i England under 90-talet. Sensationen spred sig över Europa och sedan dess har Wonderbra expanderat världen över. De erbjuder i dagsläget en mängd olika push up-modeller, vissa av dem patenterade, som i sin tur inspirerar många andra bh-tillverkare.

Skillnaden mellan en push up-bh och en vanlig bh

De flesta push up-bh:ar har någon slags vaddering eller en konstruktion som på annat sätt lyfter bysten. Andra bh-varianter kan också ha en lyftande effekt, men då oftast inte en uttalad sådan. Exempelvis en balconette-bh är mer inriktad på att stötta bysten än att lyfta den. I en vanlig bh hittas sällan samma mängd vaddering som i en push up-bh.

Bombshell – push up på ny nivå

Den amerikanska underklädesjätten Victoria’s Secret lanserade för några år sedan en push up-bh med extra tjock vaddering som ger så kallad bombshell-effekt och sägs visuellt öka bystens kupstorlek med två storlekar. En bombshell-bh från Victoria’s Secret skapar en ordentlig klyfta och håller definitivt vad den lovar – förutsatt att bäraren av bh:n köper rätt storlek. Eftersom bh:n innehåller en väldigt hög andel vaddering kan en kvinnas vanliga bh-storlek se för liten ut på galgen, men detta är inte fallet. Bh:n ser så ut för att kunna åstadkomma den dramatiska effekt som är utlovad.

Andra bh-märken säljer idag push up-bh:ar med samma eller liknande effekt som Victoria’s Secrets bombshell-bh. Ett svenskt exempel är klädkedjan Lindex som säljer push up-bh:ar under samma namn (bombshell). Andra tänkbara namn för en push up-bh med mycket stor push up-effekt är wow, extreme och liknande. Enklast hittar du en bombshell-bh genom att känna på vadderingen och prova den i butik. Är den kraftigt vadderad och har en större effekt än en gammal hederlig push up-bh har du antagligen hittat en bombshell-variant.

Victoria’s Secret Fashion Show

Varje år arrangerar Victoria’s Secret en modevisning där deras fotomodeller visar upp de senaste tillskotten i Victoria’s Secrets kollektion. Fotomodellerna tränar stenhårt inför modevisningen, som är en av de viktigaste under året. Victoria’s Secret Fashion Show visas världen över, bland annat i Sverige, och influerar bh-modet inför det kommande året mer än något annat underklädesmärke.

Dagens push up-bh kan tacka Victoria’s Secret Fashion Show för sin orubbliga ställning som störst på bh-marknaden. Det är inte bara tillverkarna som inspireras av Victoria’s Secret – även köparna, världens kvinnor, sitter som fastklistrade vid modevisningen och påverkas, omedvetet eller inte, av vad som enligt Victoria’s Secret är inne just nu. Tack vare Victoria’s Secrets fotomodeller och deras förmåga att bära upp underkläderna säljs fler och fler push up-bh:ar varje år.

För några år sedan fanns push up-bh:ar, precis som de flesta andra modeller, nästan uteslutande i neutrala färger som pasteller, hudfärg, svart och vitt. På senare år har Victoria’s Secrets modevisning varit färgsprakande som aldrig förr, och push up-modet utvecklas därefter. Idag är det inte ovanligt att se push up-bh:ar med djurmönster och starka färger, något som längre bakåt i tiden förknippades med exotiska dansare.

Värt att tänka på

Buren på rätt sätt är en push up-bh snygg och skön, men se till att skön Push up bhanvända en bh i rätt storlek. Detta gäller alla bh-modeller, men kanske främst en push up-bh. Bysten varierar i storlek under olika faser i livet. De kan bli mindre eller större av faktorer som viktnedgång, graviditet, sjukdom med mera. När storleken på din byst förändras – skaffa nya bh:ar. Ingen vill väl egentligen ha en push up-bh som inte är fylld, eller en som är överfylld och skapar illusionen av en dubbel byst? Illa passande bh:ar utgör inte bara en dålig siluett för en outfits helhet, de är dessutom väldigt obekväma.

Kupstorlek en är inte heller allt. Det spelar ingen som helst roll om kupstorleken stämmer om omkretsen är för tight eller för slapp – helheten gör komforten (och utseendet). En push up-bh med för tight omfång kan ge en hopklämd effekt medan en som är för lös kanske inte längre fungerar som en lyftande bh överhuvudtaget och istället glider över bysten när du sträcker upp armarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *